Μπουτάκι χοιρινό
Υλικά
1 μπουτάκι χοιρινό γύρω στο 1,5 κιλό με το κόκκαλο
Υλικά άλμης
900 ml νερό
100 gr αλάτι
2,5 gr πιπέρι
2,0 gr κόλιανδρο
1,0 gr σκόρδο σκόνη
Εκτέλεση
Αν μπορείτε να το κάνετε με τέχνη, ξεκοκαλίστε το μπούτι. Σπάστε στο γουδί (ή στο μούλτι) τα μπαχαρικά, φτιάξτε την άλμη και βυθίστε το μπουτάκι για 1 ημέρα αν δεν έχει κόκκαλο αλλιώς αφήστε το για 2 με 2,5 ημέρες. Αν έχετε αφαιρέσει το κόκκαλο τότε μετά το τέλος της αλιπάστωσης κρατήστε τα θρυμματισμένα μπαχαρικά και πασπαλίστε το εσωτερικό του μπουτιού προτού το ράψετε, αν υπάρχει το κόκκαλο τότε τρίψτε τα μπαχαρικά στο κομμάτι του μπουτιού που δεν έχει πέτσα. Καπνίστε το μπούτι σε κρύο καπνό για 2 με 3 ώρες. Ψήστε το σε φούρνο στους 250°C όσο χρειάζεται για να ξεροψηθεί η πέτσα (3 ώρες περίπου).
Σημειώσεις
Το ξεκοκάλισμα στο μπούτι βοηθάει στο κόψιμο και την παρουσίαση του χοιρινού στο τραπέζι. Εννοείται πως τον ταρσό δεν θα τον αφαιρέσετε γιατί από κάπου θα πρέπει να το πιάνετε για να το χειριστείτε. Το μπούτι πρέπει να είναι από χοιρίδιο, που δεν έχει πολύ λίπος, για να είναι εύκολο να ξεροψηθεί η πέτσα. Αν το γουρούνι είναι μεγάλο απαιτείται διαφορετική μέθοδος ψησίματος για να γίνει τραγανό το δερματάκι. Καλό είναι να βρείτε ένα τρόπο να στηρίξετε όρθιο το μπούτι στο φούρνο ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα. Εγώ έφτιαξα ένα παλούκι από πατάτα (είχα ξεκοκαλίσει το μπούτι) και το στήριξα.