Συνταγές
Εξοπλισμός
Επεξεργασία
Πρώτες Ύλες
Κατασκευές
Εισαγωγή
1. Συσκευή παραγωγής κρύου καπνού
Έψαξα αρκετά στο internet μέχρι να βρω μια αξιοπρεπή κατασκευή για να παράγω κρύο καπνό για τα αλλαντικά μου. Μέχρι να καταλήξω σ'αυτήν που θα περιγράψω, χρησιμοποιούσα ένα ηλεκτρικό μάτι του καφέ που πάνω του έβαζα πριονίδι για να καεί. Όμως καιγόταν γρήγορα, επειδή η ποσότητα ήταν μικρή, έτσι η διαδικασία απαιτούσε τη συνεχή παρουσία μου στο καπνιστήριο για να τροφοδοτώ το ηλεκτρικό ματάκι. Η λύση στην οποία κατέληξα είναι μια κατασκευή που η λειτουργία της βασίζεται στην υποπίεση, που δημιουργεί μια αντλία αέρα ενυδρείου.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι :
α. Ένα πιγκάλ ανοξείδωτο ή χρωμιωμένο.
β. Ένα κομμάτι σωλήνα Φ32 (η διάμετρος που προτείνω δεν είναι υποχρεωτική. Απλα βρείτε ένα σωλήνα αρκετά φαρδύ ώστε να μπορεί να περάσει μέσα του το επόμενο σωληνάκι.
γ. Ένα κομμάτι σωλήνα Φ8 (Εγώ βρήκα τέτοιο από μεταλλικό κουρτινόξυλο πτυσσόμενο για παραθυράκια)
δ. Μια αντλία αέρα (και όχι νερού) ενυδρείου.
ε. Σωληνάκι πλαστικό Φ8.

Αφαιρέστε το μάκτρο από το πιγκάλ και με ένα πομολάκι ντουλάπας κλείστε την τρύπα του καπακιού.
Στην κάτω μεριά του πιγκάλ ανοίξτε τρύπες με ένα τρυπάνι ώστε να αερίζεται το πριονίδι και να μη σβύνει.
Στην πάνω πλευρά ανοίξτε μια τρύπα ώστε να χωρέσει ο φαρδύς σωλήνας και αντιδιαμετρικά ανοίξτε μια μικρότερη για τον στενό.
Στον φαρδύ σωλήνα, με τρυπάνι, ανοίξτε μερικές τρύπες για να ρουφάει τον καπνό.
Συνδέστε τους σωλήνες όπως φαίνεται στις φωτογραφίες (ο λεπτός σωλήνας έχει μπει μέσα στο φαρδύ και σε βάθος τέτοιο ώστε να βγαίνει από την άλλη πλευρά του πιγκάλ) και με το πλαστικό σωληνάκι συνδέστε την αντλία με τον μεταλλικό σωλήνα Φ8.
Γεμίστε το πιγκάλ με πριονίδι, βάλτε του φωτιά και όταν αρπάξει κλείστε το καπάκι και βάλτε μπρος την αντλία. Η συσκευή αυτή παράγει συνεχώς πυκνό καπνό για μισή ώρα περίπου μέχρι να ξαναχρειαστεί γέμισμα.